ОБЕРЕЖНО! Вірусний гепатит А!

Шановні учні та батьки!
У зв`язку з поширенням захворюваності на вірусний гепатит А просимо звернути Вашу увагу:

Пам`ятка з профілактики вірусного гепатиту А

ОБЕРЕЖНО! Вірусний гепатит А!

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, останнім часом серед населення міста Миколаєва реєструється значний підйом захворюваності на вірусний гепатит А. На 10.01.2018 р. захворіло понад 70 осіб дорослого та дитячого населення.

Водночас повідомляємо, що з метою запобігання захворювання на вірусний гепатит А, НАСЕЛЕННЮ НЕОБХІДНО ЗНАТИ:

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально-оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою.

Джерелом інфекції є хвора людина. Передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил гігієни. Додатковими механічними переносниками є мухи і таргани. Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) становить 2-4 тижні.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5⁰С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе пожовтіння шкіри та склер очей (жовтяниця), а також свербіння шкіри.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

1. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

2. Вживати тільки кип`ячену або бутильовану воду.

3. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.

4. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).

5. Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

6. При появі перших ознак захворювання не займайтеся самолікуванням, терміново звертайтеся до лікаря.

ПАМ`ЯТАЙТЕ! ХВОРОБУ КРАЩЕ ПОПЕРЕДИТИ, НІЖ ЇЇ ЛІКУВАТИ

Кiлькiсть переглядiв: 282